Spoor der Kampioenen 2013

Nanteuil la Haudoin 01-06-2013

Aantal duiven in afdeling 8GOU ca. 17.0000 stuks

Gelost om 10.15 uur

Wind: Noord-West 4.

Nico Meuwsen wint overtuigend Nanteuil la Haudoin

De duiven hebben het dit jaar tot nu toe niet gemakkelijk gehad. Koude- vaak buienachtige weeromstandigheden hebben hun tol geëist. Zeker waar het jaarlingen betreft zijn er redelijk veel verliezen te noteren. Ook zijn hier en daar bewezen duiven achtergebleven wat op zich weer te wijten zal zijn aan de vrij krachtige wind die de duiven parten speelden.

Een bijkomend probleem veroorzaakt door bovenvermelde omstandigheden is ornithose. Hiermee hebbe veel vliegduiven nu te maken. De koppen zijn niet voldoende schoon, de neuzen zitten dicht, de pluim rondom de oortjes zit niet glad maar laat zich duidelijk zien. Het wordt tijd dat het warmer wordt nu de eendaagse fondvluchten zijn begonnen.

Afgelopen zaterdag was bij uitstek een vlucht waarbij er niets aan de duiven mocht mankeren. De felle noordwesten wind was mogelijk te selectief voor mening duif om zich in het snuitje van de uitslag geplaatst te zien.

De jarige krasdoffer Gismo (2012-1364120)sloot in deze krachtmeting op Nanteuil, met een snelheid van 1261.935 m/min de afstand van 370.634 km. tegen ca. 17.000 duiven, als uiteindelijk winnaar af.       Hiermee was hij de snelste duif van de hele afdeling 8 GOU. In regio Zuid 4 betekende dat 1e plaats teletekst.

Gismo is een zijdezachte, bijna fluwelen duif die eerder als wat breed dan slank kan worden getypeerd. Een week eerder had hij de proeve van bekwaamheid reeds afgelegd op de vlucht van St. Quentin. Hier plaatste hij zich 2e in kring 3 van regio Zuid 4.

Hij heeft de bouw van zijn vader B 2004-6154014. Deze schuwde het zware werk overigens ook niet getuige zijn vele prijzen en een provinciale overwinning in België als jonge duif. Een broer van Gismo liet vorig jaar 2 kringoverwinningen op zijn naam noteren maar marcheert dit jaar, door de verhuizing naar de nieuwe duivenlocatie aan de andere kant van Nijmegen, tot nu toe wat minder. De moeder met ringnummer 09-1193035 is een rechtstreekse van Peter van de Merwe uit zijn topkoppel Amigo x Senne. Beiden hebben een rits aan kopprijzen gevlogen en zijn inmiddels de ouders van nationale en NPO winnaars.

Verzorging:

Er wordt alleen maar gespeeld met weduwnaars. De reden hiervoor is dat Nico zijn duiven niet bij huis heeft. Het zou te veel tijdbeslag nemen als ook de duivinnen de baan op zouden moeten.       De duiven worden naar het inkorven toe voorbereid via het opvoersysteem. Dat betekent overigens niet dat zij in het begin van de week minder voer krijgen. Bij thuiskomst staat een vrij zware mengeling beschikbaar. Zij krijgen dan ook een supplement van dierlijke eiwitten over het voer. Dit om de spieren weer zo snel mogelijk op orde te krijgen. Tot de dinsdagavond staan elektrolyten via het water tot hun beschikking. Vanaf de dag na thuiskomst tot 2 dagen voor het inkorven wordt vrij licht gevoerd. Daarna krijgen de duiven tot het inkorven zeer energierijk voer.

Trainingen:

De weduwnaars trainen zowel s` morgens als s avonds` steeds ongeveer 1 uur. Dit gaat geheel vrijwillig, er wordt niet met de vlag gewerkt. Bij erg koude weeromstandigheden wordt de morgenbeurt overgeslagen. Op de dag van inkorven wordt niet getraind. Dit om vooral bij de dagfond er zeker van te zijn dat de tank vol blijft.       Bij dat soort vluchten zijn vaak de laatste kilometers van belang en vliegen met een lege tank is ook voor een duif knap lastig.

Medisch:

Zoals Gerard Koopman onlangs al aangaf kan men in de duivensport niet zonder medicijnen. Men kan echter de hoeveelheid er van wel beperken. Hiermee wordt niet de dosering bedoeld maar wel het aantal keren per jaar dat men, vaak blind dus op gevoel , zo maar wat geeft. Faliekant fout zegt Nico en hij geeft een voorbeeld.

Onlangs liet hij enkele duiven onderzoeken. De betreffende dierenarts stelde een SWAB onderzoek voor. Nico had er nog nooit van gehoord dus was hij akkoord. Er werd getest op 10 soorten kiemen/bacteriën.       Daarna werd gekeken voor welk medicijn tegen de geconstateerde aandoening de duif resistent was. Van de zeven mogelijk toe te passen medicijnsoorten was er in vijf gevallen sprake van resistentie. Met andere woorden       het geven van die medicijnen zou geen enkel effect sorteren. Blind kuren is dus zinloos, ontmoedigend en uiteindelijk zeer kostbaar.

Advies:

Nu de jonge duivenvluchten voor de deur staan wil Nico besluiten met enkele naar zijn mening essentiële uitgangspunten om de verliezen van deze duiven zo veel mogelijk te voorkomen:

Ga niet eerder opleren dan nadat de duiven trekken.

Zorg voor een uitstekende gezondheid van de duiven.

Niet opleren bij kristalhelder zonnig weer met oostenwind.

Stop vroeg genoeg met het verduisteren, men kan altijd bijsturen door bijlichten.

Let er op dat elke duif zijn eigen territorium nodig heeft om gemotiveerd naar huis te komen.