Pipa 2009

‘Coming man’ Nico Meuwsen – Nijmegen (NL) 1e NPO Peronne Afdeling 8.
De 61 jarige Nico Meuwsen werd geboren in Doornenburg en woonde tot 2007 in Bemmel. Daarna volgde de verhuis naar zijn huidige woonstee aan de Groesbeelseweg in Nijmegen, waar hij een schitterend monumentaal pad bewoont.

Meuwsen-Nico is op dit moment nog eigenaar van een vastgoedmij. en een bouwontwikkelingsmij. Het bouwbedrijf werd onlangs verkocht. In zijn jonge jaren had Nico al duiven. Door drukke werkzaamheden stopte hij voor een hele lange periode. In 2004 vond de herstart plaats. Met de verhuis naar Nijmegen werden praktisch allemaal nieuwe duiven aangeschaft. En niet bij de eerste de besten. Wat dacht u van dit lijstje: G. & S. Verkerk – Peter van de Merwe – Nico van Noordenne – Jerry van Olderen ( ras G. & S. Verkerk – Jan van de Berg, Uden en de laatste aanwinsten komen van Geert Munnik uit Noordbroek. Deze duiven worden op elkaar gekruist, de kortste en beste weg naar succes. En dat succes was er al gelijk in 2008 met een 4e kampioenschap jonge duiven in Regio 4. Dit jaar presteerden de oude duiven ook super met 2e kampioenschap vitesse in Regio 4 en mooie uitslagen op de midfond. Voor een regelrechte stunt zorgde zijn enige overgebleven duif uit de Bemmelse tijd, die als enige meegegeven duif een 1e Bourges in Regio 4 won en een 7e in Afdeling 8! Met de jonge duiven gaat het ook crescendo en in de tussenstand staat Nico bij de bovensten in Regio 4. En zaterdag j.l. gebeurde dan waar je het allemaal voor doet: een 1e NPO winnen. Op Peronne was de NL 09-1979260 de snelste van ca. 20.000 jonge duiven. Deze duivin vloog daarmee haar vierde prijs. Ze kwam pal uit de goede hoek en na twee rondjes dook ze naar beneden. Met 1.182 mpm. bleef ze de concurrentie ruim voor. Met 29 duiven mee pakt Nico 15 prijzen. De ‘260’ heeft als vader ‘De Goede Donkere’ van A.J. van den Broek, Bavel. De moeder is van het ras Van Loon/G. & S. Verkerk via Jerry van Olderen x Peter van de Merwe.
Nico is lid van ‘Prins Hendrik’ in Nijmegen, volgens hem de sterkste club van de stad en met sterke mannen wil hij zich meten!

Een eigen visie op de duivensport
Nico Meuwsen kan heel gepassioneerd praten over de duivensport. Hij heeft zich, nu hij wat meer tijd ervoor heeft, enorm in verdiept. Veel zaken heeft hij het afgelopen jaar aan het papier toevertrouwt en het zijn echt lezenswaardige en leerzame artikelen. Ik laat hem even aan het woord: ‘Het begint allemaal met klasseduiven – een uitstekend hok en een goede liefhebber. Een goede liefhebber is naar mijn mening vooral iemand met oog voor het detail. Want daar is vooral de winst te halen, uit de details en de voeding. Je moet je als het ware in iedere duif verdiepen en deze analyseren. Want iedere duif heeft weer een verschillend karakter en vergt een andere benadering en aanpak. Er moet als het ware met iedere duif een klik ontstaan. Voeding is een heel belangrijk aspect. Ik heb gekozen voor Matador. In dit voer zit echt alles in. Je bent daardoor in de gelegenheid om d.m.v. deze voeding de duif als het ware te sturen. Een prettig bijkomend aspect is dat Willem Mulder van Matador altijd bereid is tot een persoonlijk en deskundig advies. Ondanks dat ik nog steeds veel fouten maak ben ik de laatste tijd een veel betere liefhebber geworden. Dat komt vooral door het beschikbaar hebben van meer tijd, waardoor ik mij meer in de details heb kunnen verdiepen. Ook het contact met topliefhebbers, welke als het ware professionals zijn, hebben mijn inzichten verrijkt. Want echt de duivensport is een sterk evoluerende sport, met name door de betere technische mogelijkheden en de betere voeding. Keiharde selectie is daarbij een essentiële voorwaarde. Als je naar de echte top kijkt is duivensport de laatste jaren bijna een wetenschap geworden’ aldus een enthousiaste Nico Meuwsen.

Succes is afdwingbaar
Nico Meuwsen is de auteur van een belangwekkend artikel, waar hij naar mijn mening het hoe en waarom van het fenomeen ‘topspelers’ op een juiste manier verwoord. Alle hedendaagse toppers hebben de volgende eigenschappen:
– Uiterst gemotiveerd
– Een scherp waarnemingsvermogen voor detail
– Feeling voor het wel en wee van ieder duif afzonderlijk
– Standvastig in hun beleid
– Altijd op zoek naar perfectionering

‘Succes, althans de kans erop, wordt in belangrijke mate vergroot door deze ‘schijf van vijf’ consequent toe te passen. Het vraagt veel discipline van de liefhebber. Zeker als de resultaten niet direct zichtbaar worden. Bedenk echter dat elk systeem zijn eigen kinderziekten kent en dat elke liefhebber maar ook elke duif zich aan de gewijzigde omstandigheden moet aanpassen. Het is zeker niet d gemakkelijkste weg om kampioen te worden, maar wel de kortste en meest solide’ luidt de conclusie van zijn artikel.
Nico Meuwsen is bereid om het uiterste uit zijn duiven te halen en wil zich daar ook optimaal voor inspannen. Daarom verwacht ik dat we de komende tijd nog veel van deze man zullen gaan horen. Van harte proficiat met deze eerste ‘grote’ overwinning!

Reacties zijn gesloten.