NPorgaan 2009

NICO MEUWSEN TE NIJMEGEN PAKT ALWEER ZIJN DERDE GROTE OVERWINNING IN DIT SEIZOEN, NU HEEFT HIJ DE SNELSTE DUIF VAN AFD.8 GOU OP NPO-VLUCHT PERONNE D.D. 8 AUGUSTUS 09.

Waar menig liefhebber van droomt, weet Nico Meuwsen tot werkelijkheid te brengen. Met een snelheid van 1182.635 mtr/minuut wist de NL09-1979260 de bijna 296 kilometer af te leggen. In de afstamming zien we veel topduiven met eerste en kopprijzen in groot verband. Een aantal namen in deze afstamming: Peter v.d.Merwe, G.& S.Verkerk, Super van Loon, Van den Broek (België), J.Pijpers. Ook een aantal hokgenoten, waaronder de eerstgetekende, wisten zich met de plaatsen 27, 37, 49 en 72 nog ruimschoots bij de eerste honderd in de regio te klasseren. Een teken dat zowel de kwaliteit als de conditie van de duiven in orde was. Eerder dit seizoen wist hij al twee keer de overwinning voor zich op te eisen in de grote regio-4 GOU.

HET BEGIN

Nico heeft in zijn jonge jaren vanaf zijn 12e tot zijn 35e jaar ook al duiven gehad en toen waren de prestaties al best redelijk goed. Omdat zijn beroepsbezigheden te veel tijd vergden- hij was eigenaar van een bouwbedrijf- is hij toen gestopt. Maar nu hij zijn bedrijf van de hand heeft gedaan, heeft hij zijn oude liefde weer opgevat en heeft opnieuw duiven aangeschaft. En dat heeft hij niet gedaan om af en toe een prijsje te winnen maar omdat hij ook in deze sport tot de uitblinkers wil blijven behoren. Zo wist hij al snel met zowel vroege als late jongenin 2008 eerste prijzen in de regio te vliegen, dus hij heeft het in de vingers. Zijn filosofie is dat je om wat te bereiken ambitieus moet zijn en de lat steeds hoger moet leggen.

DE DUIVEN

Ambitieus als hij is, zijn deze allemaal aangeschaft bij top-liefhebbers zoals P.v.d.Merwe, G.& Bas Verkerk, Nico van Noordenne en J.v.d.Berg te Uden ( soort Leijtens) en tenslotte ook nog uit de “Johnny Boy” een supervererver bij Geert Munnik te Noordbroek bij Groningen. Maar Nico wilde niet alleen maar duiven bij deze liefhebbers kopen, maar ook de kennis die bij deze toppers aanwezig is. Kennis waar hij ook in zijn eigen hok zijn voordeel mee kan doen. Verder adviseert Nico ook om duiven te kopen bij mensen die dezelfde verzorging aan de duiven geven als je zelf kunt geven. Of zoals hij het zelf noemt: Als je iets koopt moet je de gebruiksaanwijzing er gratis bij krijgen. Hij bedoelt daarmee dat ook de bij de topliefhebbers aanwezige kennis bij de aankoop van duiven moet worden overgedragen aan de koper.

MEDISCH

Er worden heel weinig medicijnen gegeven, zuurstof is volgens Nico het belangrijkste medicijn. Maar tocht moet altijd worden voorkomen. De oude duiven krijgen een geelpil opgestoken. Toen de jonge duiven nauwelijks wilden wegtrekken- met de vlag werden ze gedwongen om te vliegen- kregen ze een geelkuurtje van 5 dagen. Een ouderwets Koudijs-blokje gaf ook een enorme verbetering te zien. Van Bas Verkerk kreeg Nico het advies om na de vlucht Vita Forte in het drinkwater te doen. Dit produkt lijkt op het ook wel gebruikte appelazijn. Verder wordt er niets speciaals gedaan. Alleen als het echt nodig lijkt gaat Nico naar zijn dierenarts Nanne Wolff.

VERDERE OPMERKINGEN

Onze winnaar had nog een aantal adviezen voor zich zelf opgesteld. Mogelijk dat ook andere liefhebbers hiermee hun voordeel kunnen doen.

Om beter te worden moet men zich meten met de beste spelers, daarom ook lid geworden bij de sterkste vereniging van Nijmegen. In de kweek geeft goed maal goed de meeste kans. Het is verleidelijk de concurrentie te ontlopen, maar het is beter ze op te zoeken. Door van slechte prestaties te leren kun je alleen maar beter worden door goed te analyseren. De motivatie van zowel duif als liefhebber moet optimaal zijn. Je moet als liefhebber een scherp waarnemingsvermogen hebben voor de details. Feeling hebben voor het wel en wee van elke duif. Standvastigheid in beleid. Altijd op zoek naar perfectionering. Waar de uiterste grenzen niet worden opgezocht is middelmaat het resultaat.

Ab Schuijling.

Reacties zijn gesloten.